Wednesday, December 12, 2007

Deda Mraz


Šta kazu inženjeri???
1. Na svetu postoji oko 2 milijarde dece (osoba mlađih od 18 godina). Međutim, Deda Mraz ne posećuje decu muslimanske, hindu, jevrejske i budističke veroispovesti, pa mu se opterećenje za Božićno veče smanjuje na 15% ukupnog, tj. na oko 378 miliona dece (prema Population Reference Bureau - organizaciji UN). Ako u jednoj kući živi u proseku 3,5 dece, to je oko 108 miliona kuća koje obilazi (pod pretpostavkom da u svakoj kući postoji bar jedno dobro dete).
2. Deda Mraz ima oko 31 sat Božićne noći na raspolaganju, zahvaljujući različitim vremenskim zonama i rotaciji Zemlje, pod pretpostavkom da putuje sa istoka na zapad. Kada se ovi podaci ubace u račun dobija se 967,7 poseta u sekundi koje Deda Mraz treba da obavi u proseku. Znači da na raspolaganju ima 1 milisekundu da parkira sanke, iskoči, popne se na krov, surva niz dimnjak, napuni čarape, rasporedi poklone ispod jelke, pojede meze koje mu je spremljeno, uspne se uz dimnjak, uskoči u sanke i stigne do sledeće kuće... Ako se uprosti problem i smatra da su kuće ravnomerno raspoređene po zemljinoj površini, dobija se rastojanje od oko 1 km izmedju kuća, što čini oko 100 miliona km putovanja ne računajući svraćanja u WC i predahe. To znači da se sanke kreću brzinom od oko 900 km/sec, tj. 3000 puta brže od zvuka. Radi poređenja, najbrže ikad napravljeno vozilo je svemirska sonda Odisej, koja se kreće brzinom od oko 40 km/sec dok napušta Sunčev sistem, a prosečan jelen može dostići maksimalno 25 km/sat.
3. Tovar na sankama je takođe zanimljiv elemenat u analizi. Pod pretpostavkom da svako dete dobije makar prosečan komplet Lego kockica (1kg), sanke moraju da nose oko 400 hiljada tona (ne računajući Deda Mraza). S obzirom koliko može da povuče jedan jelen, Deda Mraz bi morao da upregne 360 hiljada jelena. Ovim se i povećava tovar (ne računajući masu sanki) za jos 54 hiljade tona, što je oko sedam puta više od mase Kraljice Elizabete (broda, a ne monarha).
4. Masa od 450 000 tona koja putuje 900 km/sec izaziva ogroman otpor vazduha (kao svemirski brod koji uleće u atmosferu). Vodeći par jelena bi apsorbovao 14,3 kvintiliona džula energije u sekundi. U prevodu, oni bi planuli i trenutno se pretvorili u pepeo, izlažući par iza njih istoj sudbini. Kompletna ekipa jelena bi isparila za oko 4 milisekunde, ili, u praksi - dok Deda Mraz stigne do pete kuće na svom putu. Uz to, Deda Mraz bi morao da ubrzava od mirovanja do 900 km/sec za 0,001 sekund, što bi izazvalo centrifugalnu silu od 17 500 G. Ako Deda Mraz ima 120 kg (optimisticka procena), bio bi odgurnut inercijom i pritisnut uz sedište sanki silom od preko 2 miliona kiloponda, koji bi mu trenutno smrvili sve kosti i organe i pretvorili ga u ljubičastu mrlju na sedištu. Zaključak: ako je Deda Mraz ikada i postojao - sada je mrtav. (Rekoše inženjeri...)

2 comments:

  1. Ljubomorni su. To su sve ona deca koja su svima bila dosadna, cak i Deda Mrazu, i sa kojom niko nije hteo da se druzi pa su sada zlobni i svete se.

    ReplyDelete
  2. U pravu je Tijana, zlobnici, rastuzili me pred sam dolazak Deda Mraza ali, neka, sve je Santa popravio na Tari, u snegu, sa "Radosnima", kako si ih jednom nazvala.

    ReplyDelete