Saturday, October 9, 2010

Danas je drugi dan Navaratri praznika.
"Ratri" znači noć,a "nava" znaći devet.
Tokom Ratrija se obožava Bog u svojim  različitim ženskim oblicima, Devi (Božanska Majka) kao Durga, Lakšmi i Sarasvati. Prve tri noći se obožava Durga, naredne tri Lakšmi i na kraju Sarasvati Devi poslednje tri noći. Poslednji, deseti dan, se zove Viđajadašami. "Viđaja" znači pobjedu nad našim sopstvenim umovima.
Durga Mata (Majka Durga) se obožava da obriše sve nevolje, krivice, blokade i napravi mesta za bolje stvari koje će doći tako što će skloniti sve prepreke koje zaustavljaju naš emotivni, mentalni i fizički rast.
Lakšmi Mata se poziva da da zdravlje, bogatstvo i obogati nam umove i živote svim dobrim stvarima i da nam uspjeh u našim nastojanjima.
Sarasvati Mata se obožava da nam da mudrost i znanje koji su dva najdragocjenija posjeda.
Mudrost je alat koji nam nam omoućava da vidimo razliku između dobra i zla, ispravnog i pogrešnog, unutrašnjeg i spoljašnjeg i da uvježmo kontrolu uma koja će nas zaštititi od spoljašnjih i unutrašnjih iskušenja.
Mudrost, direktno ugrađena u znanje, je sila nakoju treba računati, Neki od najvećih ljudi koji su živjeli na Zemlji su bili obdareni ovim prenostima, Krišna Bhagavan, Mahavira Bhagwan ili Adi Šankaračarja.
Mudrost, ugrađena u znanje i praktično primijenjena obogaćuje ne samo naše živote već i živote onih sa kojima smo u kontaktu.
U toku Navaratri slavlja pjevaju se himne u slavu Božanske Majke, posti se i moli (čitaju se molitve kao Durga Kavač, Durga Saptašti, Durga Sukta).

No comments:

Post a Comment